“Het is zo lang geleden, daar is niks meer aan te doen.”
“Het heeft geen zin om oude koeien uit de sloot te halen.”
“Ik heb ermee leren leven. De pijn zal nooit weggaan.”
Dit hoor ik bijna dagelijks. Dit is wat we geleerd hebben: De pijn blijft. Het verdriet blijft. Het schuldgevoel blijft. Het wordt misschien minder frequent, maar weggaan zal het nooit.
Af en toe word je even overspoeld door dat gevoel. Word de wond keihard open gereten. Als iemand iets zegt of doet wat deze wond raakt. Dan komt het in alle hevigheid weer terug. Word de grond even volledig onder je voeten weg gevaagd. En daarna gaan we door.
Verwerken gaat over doorvoelen
Tegen iedereen die dit herkent zou ik zo graag willen zeggen: Dit hoeft niet zo te blijven! Je kunt deze enorme emoties, die zo groot waren dat je ze destijds niet hebt kunnen verwerken, alsnog verwerken!
Ook jaren later. Ook decades later. Tijd heeft hier namelijks niets mee te maken.
Waarom je dit zou doen? Om de wond te helen. Om de last van je af te leggen. Om echt te gaan leven in plaats van te overleven. Om niet elke keer over je schouder te hoeven blijven kijken. Om niet meer te hoeven anticiperen op dat gevoel. Om jouw leven op jou manier in te vullen. In plaats van reactief zijn, vrij zijn om zelf te kiezen hoe je reageert.
Maar omdat de ervaring ons geleerd heeft dat het te groot was en er niemand was om ons te helpen, voelt het alsof we machteloos zijn tegenover deze pijn. We kunnen niets doen voor ons gevoel.
Verwerken gaat niet over iets doen. Het is geen kunstje of oefening. Verwerken gaat over het doorvoelen van JOUW emoties waar je al zo lang door achtervolgd wordt.
Een ander kan dit niet voor jou doen. Je hebt juist jezelf nodig om verdriet, pijn, schuld of welke enorm grote emotie dan ook te gaan verwerken.
Heel veel mensen doen er van alles aan om het maar niet te hoeven voelen. Omdat we er niks mee denken te kunnen drukken we het weg. Hopend dat het weg gaat. Maar onverwerkte pijn blijft in je systeem. In je lichaam en je zenuwstelsel. Het gaat niet weg door het te negeren. Ook niet met tijd.
Een deel van ons zit nog vast in de pijn
We drukken dus eigenlijk een deel van ons zelf weg die het nog uitschreeuwt van de pijn en het verdriet. Die hulp nodig heeft. Een deel in jou is als het ware bevroren, zit nog gevangen in jezelf omdat het te groot was om mee te dealen.
En dat deel kan soms op de meest bijzondere momenten ineens uit het niets omhoog komen uit de diepe donkerte van ons onderbewustzijn. En wat doen we dan?
We rationaliseren het. En dan relativeren we het. Eigenlijk geven we het nog even een schop na. Niet zeuren.
De eerste drie zinnen in deze blog zijn hier het schoolvoorbeeld van. We denken er niks mee te kunnen. En dat klopt in zekere zin ook, want je denken kan hier ook niets mee. Je bewuste rationele brein wil dingen snappen. En die snapt vaak de correlatie tussen de trigger (een geur, een woord, een liedje, de manier waarop iemand iets zegt, etc) en het overspoelende gevoel niet. En dus kritiseert jouw brein, zegt dingen als ‘Nou hup, niet zo raar doen’ of ‘dit slaat nergens op, je hebt het hartstikke goed’ of ‘er is niks aan de hand, doe normaal’.
En toch is dat gevoel er. En die laat zich niet zomaar wegjagen. Die blijft de kop opsteken totdat JIJ het serieus gaat nemen. Er eens echt heen gaat. Gaat zitten met de pijn. De pijn zelf laat praten, in plaats van tegen de pijn praten. Zodat het echt doorvoeld kan worden.
Het onderbewustzijn betrekken bij verwerken
Een van de beste en snelste manieren om verdriet, pijn, schuldgevoel of trauma te verwerken, is door middel van het werken met jouw onderbewuste. Dat is het diepere deel waar alles wat je meegemaakt heeft opgeslagen zit. Wanneer je het onderbewuste betrekt in dit proces van verwerken, kan de pijn vele malen sneller verwerkt worden.
Dit komt doordat jouw onderbewuste jouw gevoelsdeel is. Het is vele malen sterker dan je rationele brein. Het is het deel wat ook precies weet wat er gebeurd is, wanneer het gebeurd is en wat nou precies de pijn is. Het weet waar het gevangen zit, in welk ‘laatje’. Alle pijn en verdriet wat je hebt meegemaakt zit opgeslagen in dat onderbewustzijn.
Daarbij heeft het onderbewuste ook een enorm krachtige processor, waardoor binnen heel korte tijd (minuten) enorm veel verwerkt kan worden.
Met een methode die PSYCH-K© genoemd wordt, kun je heel specifiek in het onderbewustzijn gaan werken aan bepaalde ervaringen. Waardoor dus niet ineens ‘alles’ naar boven komt, maar je stap voor stap en ervaring voor ervaring kunt verwerken en helen. Vooral voor mensen die het lastig vinden om bij hun gevoel te komen, is dit een heel fijne methode.
Ik help je graag in dit proces
Het kan wel.
Je kunt helen, je kunt vrede krijgen, je kunt vergeven en je kunt vrij worden van de pijn van wat je hebt meegemaakt. Ik zie het elke dag gebeuren en dat is prachtig om te zien.
Maar om daar te komen is verwerking nodig. Geen rationalisatie van wat er is gebeurd, maar zitten met de pijn. Ernaar toe gaan. Het toe laten, zodat het gevoeld kan worden en daarna los gelaten kan worden. In een veilige, liefdevolle omgeving en een duidelijk proces.
Bij dit proces help en begeleid ik je graag. Voor vragen, app me gerust of maak meteen een afspraak.