Bewust versus onderbewust

Waarom lukt het me niet op wilskracht

Coaching, Het onderbewustzijn

Ik heb al zoveel geprobeerd, maar ik blijf maar terugvallen in die oude patronen, dat oude gevoel. En dat is zo frustrerend!’

Om te snappen waarom het niet op wilskracht lukt om iets te veranderen, is het goed om te weten hoe ons brein in elkaar zit (ook wel onze mind genoemd, omdat ons systeem eigenlijk meer is dan alleen ons brein, ons lichaam en geest is er ook mee verbonden). Je kunt je mind zien als een ijsberg. Het topje boven het water is je bewuste, de ijsberg eronder je onderbewuste.

waarom lukt het niet op wilskracht

Wat is wilskracht?

Wilskracht is onderdeel van het bewuste deel van onze mind. Dit deel heeft als functie om kritisch en goed na te denken over dingen. Het kan analyseren en nieuwe dingen bedenken. Het kan ook relativeren. Het bewuste deel wordt gebruikt bij praten, logisch nadenken, plannen en beslissingen nemen. Het is als het ware het volwassen deel. En alhoewel wij vaak denken dat dit de leiding heeft in ons leven, is niks minder waar…

Het beperkte vermogen van het bewuste

Want…het bewuste heeft een zeer beperkt vermogen. Ons bewuste is slechts verantwoordelijk voor 2 tot 5% van ons denken en doen op een dag. Dat is ontzettend veel minder dan we onszelf credit voor geven! Dan is het ook niet zo raar dat het ons op wilskracht of doorzettingsvermogen niet lukt om ingesleten patronen te veranderen.

Sterker nog, ons ratio is maar in staat om 60 bits per seconde te verwerken, tegenover het onderbewuste wat meer dan 11 miljoen bits per seconde kan verwerken.

Als je slaapt gaat je bewuste deel ook even rusten en vinden er slechts onderbewuste processen plaats. Maar ook bij alles wat je automatisch doet, is het bewuste deel ver te zoeken. En dat is nogal veel. Van opstaan en aankleden, tot auto rijden, eten, werken, verteren, sporten en ga zo maar door. We doen ontzettend veel op de automatische piloot. Zo zitten onze oude patronen ook in dat onderbewuste deel. Daar heeft jouw bewuste brein gewoon bijna geen invloed op.

De kracht van het bewuste

De sterke kant van het bewuste is om nieuwe dingen te bedenken. En dat is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van je veranderkracht. Het maakt dat je kunt ontwikkelen. Dit kan het onderbewuste niet, deze runt volledig op automatisme, gewoonten en programma’s die al in je jeugd ontstaan zijn.

Wil je iets veranderen en verbeteren in je leven, dan begint het altijd met je bewuste. Die krijgt besef van iets beters en wil dit graag. Implementeer je dit echter zonder je onderbewuste op de hoogte te brengen, dan heb je slechts 2-5% support van je mind. Alleen op wilskracht en doorzettingsvermogen kom je er dus eenvoudigweg niet! Dat is niet omdat je een slappeling bent, zo werkt ons systeem nou eenmaal. We geven onze ratio in deze maatschappij dus veel te veel power. De echte power zit ‘em in je onderbewuste. Dat is de motor, je bewuste zou het stuur moeten zijn die je in bepaalde richtingen stuurt.

Bewust versus onderbewust

Coaching met bewust EN onderbewust samen werkt!

Het probleem begint vaak wanneer we het nieuwe plan willen implementeren. Met ons bewuste deel kunnen we prima bedenken en analyseren waarom dit goed zou zijn in ons leven. Echter wanneer we dit gaan doen, zien we vaak dat we onszelf saboteren. Je begint met wilskracht en doorzettingsvermogen, maar na een paar dagen (soms zelfs uren) lukt het niet, laat je het alweer gaan en neemt het onderbewuste weer de leiding. En dat is vaak erg teleurstellend. Dit geeft ons ook vaak het idee dat we zwak zijn. Maar daar heeft het niet mee te maken.

Het komt doordat jouw goede ideeën overschreven worden door je onderbewuste. Die draait op gewoonte, automatisme en veiligheid en is minimaal 95% van de dag in beheer. Daarom is het zo belangrijk om nieuwe ideeën en voornemens eerst te laten accepteren in je onderbewuste. Zodat je 100% de ondersteuning krijgt die je nodig hebt van jouw hele mind. Dit gaat niet vanzelf. Jouw bewuste en onderbewuste staan niet zomaar met elkaar in contact. Daar heb je een proces bij nodig waarbij jouw ideeën en plannen je onderbewuste bereiken. Zodat alle koppen dezelfde kant op staan.

PSYCH-K® is zo’n proces. Eenvoudig, snel en doelgericht. En ontzettend krachtig. Ik help je graag in het begeleiden van dit proces. Een afspraak kun je hier maken.

Vorig bericht
What is self sabotage?
Volgend bericht
Waarom kan ik niet meer ontspannen

Lees meer

Chat openen
Hoi! Hoe kan ik je helpen?