Wat zijn belemmerende overtuigingen

Het onderbewustzijn

Een overtuiging is iets waarin jij gelooft, het is waarheid voor jou.

De lucht is blauw, groenten zijn gezond en oud worden is niet leuk. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Het is dus zo sterk, dat wat iemand ook zegt niet zoveel uitmaakt, want diep van binnen is dit jouw waarheid. Het is een vanzelfsprekendheid voor jou. Zo zit het.

Iedereen heeft overtuigingen en we hebben er duizenden in ons ‘systeem’. Ze zitten veilig opgeslagen in dat systeem, daarom kan iemand jou ook niet zomaar van jouw overtuiging afkrijgen.

En dat is ook de bedoeling. Anders zouden we met alle winden meewaaien. Overtuigingen vormen dus een stevige basis van waaruit wij ons leven leiden.

Negatieve en belemmerende overtuigingen

Maar wat nou als je heel vervelende overtuigingen over jezelf hebt?

Zoals:

 • Ik ben lelijk
 • Ik hoor er niet bij
 • Ik zal nooit rijk worden
 • Ik kan het niet
 • Ik ben de moeite niet waard
 • Ik kan niks goed doen
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Alleen als het perfect is mag ik relaxen
 • Ik verdien het niet om gelukkig te zijn
 • Ik ben onveilig
 • Ik ga nooit iemand vinden
 • Ik ben raar
 • Niemand snapt mij
 • Niemand houdt van mij

Dit zijn alledaagse voorbeelden van overtuigingen die ik vaak voorbij zie komen. En dit zijn dus niet ‘gewoon’ gedachten die iemand een keer denkt, maar echte diepe overtuigingen die iemand echt voelt van binnen.

Overtuigingen vormen jouw filters op de werkelijkheid

Overtuigingen vormen jouw filters op de werkelijkheid. Hoe jij die ziet, voelt en ervaart. Daarom zie je jouw overtuigingen ook overal terug gespiegeld in jouw leven. Geloof jij dat de wereld een onveilige plek is, dan zul je dit ervaren in jouw leven. Geloof jij dat je dik bent? Dan zie je dit als je in de spiegel kijkt.

En dat kan soms best frustrerend zijn, zeker als je dit bij een ander ziet gebeuren en jij kunt diegene niet van die overtuiging afbrengen. Of als je bij jezelf merkt dat je hiermee worstelt is het ook erg vervelend, want met je hoofd kun je wel denken dat je goed genoeg/mooi/sterk bent, maar jouw gevoel kan nog steeds iets heel anders zeggen.

Overtuigingen vormen al heel vroeg

Overtuigingen worden al heel vroeg gevormd. In de leeftijd van 0 tot 7 meestal al. Dit worden de vormingsjaren genoemd, in deze eerste jaren van ons leven wordt onze hele basis gelegd om te kunnen overleven. De basis waar jij nu als volwassene op functioneert.

Als je eens terugdenkt naar die eerste levensjaren, naar wat jouw ouder(s) jou geleerd hebben, zien we vaak al wel waar het vandaan zou kunnen komen dat jij nu zo negatief over jezelf voelt. De ervaringen van toen zijn diep in jouw binnenste vast gelegd en hebben hun sporen na gelaten. Dus als er momenten waren die voor jou als kind niet fijn waren, waardoor jij je misschien heel slecht hebt gevoeld, dan zit ook dat nog steeds opgeslagen in dat systeem. Dat systeem noemen we het onderbewustzijn.

Aan de hand van alle ervaringen worden onze overtuigingen en patronen gevormd. Dus als iemand ooit een keer iets lelijks zegt, hoeft dat niet meteen een overtuiging te worden. Maar als iets herhaaldelijk gebeurde óf op een moment wat voor jou een grote impact maakte door iemand die voor jou belangrijk was, dan wordt een overtuiging gevormd.

Een overtuiging verander je niet door wilskracht of door met iemand te praten. Want willen en praten bereikt dat diepere systeem niet. En zolang dat diepere systeem niet bereikt wordt, blijft een overtuiging ‘veilig’ in dat systeem opgeborgen.

Je hebt meer nodig om een overtuiging te veranderen. Een manier om dat systeem te openen en ermee te gaan communiceren. PSYCH-K© is zo’n manier.

Dat is ook de reden dat ik graag met deze methode werk. Honderden mensen gingen je voor en duizenden overtuigingen zijn inmiddels met PSYCH-K© succesvol veranderd, waardoor mensen echte veranderingen in zichzelf en hun leven voelen en zien. Blijvende veranderingen.

Change your mind – change your life is het motto van PSCYH-K© en ik help je hier heel graag mee!

Vorig bericht
Oude patronen doorbreken
Volgend bericht
Waarom is grenzen stellen zo moeilijk

Lees meer

Chat openen
Hoi! Hoe kan ik je helpen?